Vänner och andra mammor hjälper
– Heidi

Redan under graviditeten var det en sak som jag var var absolut säker på: jag ville absolut amma min baby och jag tänkte göra allt för att det skulle lyckas. Viljan fanns och motivationen var stor och jag hade också läst på om ämnet.

Det första viktiga steget var när min dotter åt för första gången strax efter födelsen och barnmorskan genast berömde hennes fantastiska suggrepp. Och det kom mjölk, först förstås bara några viktiga droppar, men ändå. Min baby och min kropp visste vad de skulle göra, de behövde bara lära sig samarbeta.

De första dagarna var svåra. Brösten var ömma, babyn var hungrig och otålig och jag var trött och förundrad över allting nytt. Amningen kändes inte alls behaglig, utan var snarast en plåga och kamp. Efter några dagar och veckor började det ändå kännas lättare, och plötsligt märkte jag att det fungerade. Det gör inte längre ont, måltiderna tar inte längre två timmar och babyn är nöjd när hon har ätit. Amningen var först ett nödvändigt ont, sedan blev det en rutin och nu är det dessutom en stunds trevlig samvaro med min baby. Det finns ändå utmaningar fortfarande, som den gången när babyn, som dittills hade ätit i praktiken hela tiden, plötsligt vägrade ta bröstet, eller den gången när babyn bara grät hela kvällen trots att jag ammade. Jag blev rädd att mjölken inte räckte till! Vi har ändå kommit över utmaningarna och jag helammar fortfarande.

När min dotter åt för första gången strax efter födelsen, berömde barnmorskan genast hennes fantastiska suggrepp.

Mina vänner har varit viktiga för att amningen ska lyckas och jag ska klara av utmaningarna. Jag är ensam med babyn, så därför har mina vänner och andra mammor varit till stor hjälp. Jag deltog i den lokala amningsstödgruppens träffar hela våren, första gången redan under graviditeten, så att tröskeln för att gå dit med babyn skulle vara lägre. Nu har jag redan ammat i fyra månader, och jag hoppas jag har många amningsmånader framför mig!

LM_20150701_Heidi+Saga0102_4

Heidi och Saga, 5 månader