Storebror och lillebror turvis vid bröstet
– Reetta

Jag började amma för ungefär tre år sedan, när mitt första barn föddes. Sedan den vackra vårkvällen har jag ammat. Nu är det inte längre mitt första barn som ligger vid bröstet, utan min son som föddes för ett knappt år sedan.

Jag har alltid tyckt att amningen är något mycket naturligt och vackert, en speciell stund för mamman och barnet. Amningen är mat, men den är också tröst, trygghet och medicin – ett sätt att vara och leva hud mot hud. Babyns plats är vid mammans hud.

Med båda barnen har amningen löpt smidigt och problemfritt ända från början. Jag trodde på mig själv och min förmåga att amma och jag visste att det är viktigt. Jag visste också var jag får hjälp om det blir problem. Jag hade planerat att amma två år. Månaderna rann iväg, åren gick, jag blev gravid igen och jag ammade fortsättningsvis. Mitt andra barn föddes och slutligen ammade jag första barnet två år och tio månader. Jag tandem-ammade (ammade två barn i olika åldrar samtidigt) ungefär sju månader. Jag tror på att amma och avvänja på barnets villkor och så gick det: första barnet slutade själv komma till bröstet. Minstingen är tio månader och honom ammar jag fortfarande flera gånger både dag och natt.

LM_20150801_Reetta+perhe0459-2_2

Amningen är ett sätt att vara och leva hud mot hud.

Jag har varit med om många lyckliga stunder: den första amningen efter födelsen eller när babyn har somnat vid bröstet och fortsatt suga i sömnen. Den största lyckan har varit barnets lycka. Barnet lugnar sig, somnar och kommer till ro vid bröstet och det känns bra för mig som mamma: min famn och min mjölk är oslagbara och jag är oersättlig för barnet. Jag är tacksam för att allt har gått så bra. Mina närmaste och mina vänner har uppmuntrat och stöttat mig att amma. Särskilt min man har tyckt att det är viktigt att amma och har varit glad över att det har lyckats så bra. Ett stort tack till honom.

LM_20150801_Reetta+perhe0297_3

Nu är jag med i Amningshjälpen rf:s verksamhet. Jag har gått en grundkurs om amning och ska delta i en kurs för stödmammor. Jag är verkligen ivrig! Jag vill stödja andra mammor och dela mina erfarenheter med dem. Det är fantastiskt om jag kan hjälpa och stödja andra i val som gäller amning och uppmuntra dem att fortsätta amma. Jag vill få kvinnor att tro på detta, för de har stor potential och förmåga. Vi kvinnor är bra!

Reetta, Abdihakim, Mahir, 1 år och Mus’ab, 2 år