Slut på allergigråten
– Ira

Redan under graviditeten tänkte jag att amningen ska lyckas den här gången. Jag hade tidigare ammat två barn i några månader. Då steg mjölken bra och räckte till, men jag slutade amma när jag blev tvungen att ge barnen mjölk ur flaska och de inte gick med på att bli ammade efter det.

Jag beslutade på förhand att den här babyn inte ska få vare sig napp eller flaska, om det inte är alldeles nödvändigt.

När pojken föddes visste han genast hur han ska suga. Han sög sig fast och hade ett bra suggrepp ända från början. Han uppnådde sin födelsevikt innan vi åkte hem från sjukhuset, på den tredje dagen.

ira_paakkonen_2

Den första månaden gick riktigt bra. Babyn åt, sov och bajsade, en riktig idealbaby. Sedan började bekymren. Babyn grät mycket. Han ville bara ligga vid bröstet eller i en vagn i rörelse. Att lägga honom på kvällen var en en stor utmaning, för han skulle gungas och vaggas. När jag försökte ge honom bröstet, skrek han bara. Jag måste få in bröstet i munnen på honom precis i rätt ögonblick mellan gungningar och vaggningar, och när han lugnade sig och lät sig ammas, kunde jag småningom sluta gunga och lägga mig ner och amma i sängen. Eftersom jag ändå ville lyckas med amningen, fortsatte det här kväll eller kväll. Nattningarna började bli en mardröm och jag gick omkring och hoppades att det aldrig skulle bli kväll. Jag tänkte ändå att vi hade fått en ovanligt krävande baby och att vissa barn bara gråter mer än andra.

ira_paakkonen_4

Efter en vecka hade vår gråtiga och krävande baby blivit en glad och nöjd pojke.

Fyra månader gammal hamnade babyn på sjukhus på grund av RS-virus. Samtidigt passade jag på att diskutera hans gråtighet med läkaren.Läkaren rådde mig att själv pröva på en mjölkfri diet i två veckor. Det gjorde jag, och efter en vecka hade vår gråtiga och krävande baby blivit en glad och nöjd pojke.Senare gjordes en mjölkprovokation och det visade sig att han har mjölkallergi.

ira_paakkonen_3

När diagnosen var klar beslutade jag att amma babyn så länge det är möjligt. När jag själv följde en mjölkfri diet, behövde pojken inte få ersättning från apoteket eller andra mjölkdrycker. När han var nio månader gammal, blev jag gravid igen. Jag ammade fortfarande, trots graviditeten. Jag siktade på att amma tills han fyllde ett och skulle genomgå en ny mjölkprovokation.

Även efter det fortsatte han ta bröstet, även om han redan skulle ha fått äta komjölkprodukter. Jag tänkte inte längre på att sluta amma, utan på att han skulle få amma om han vill. Jag fortsatte amma hela graviditeten.

Nu har jag två små dibarn. Det yngre är tre månader och det äldre ett år och nio månader. För det större barnet innebär amningen närhet och en lugn stund. Ibland när jag ammar båda barnen samtidigt, tar storebror lillebror i handen och bara njuter av stunden.

Ira, Urho, 3 månader och Huuko, 1 år 9 månader