Också tredje gången var det svårt i början
– Sintija

Rezija är nu sex veckor gammal. Jag har helammat henne, även om jag inte skulle ha trott det en vecka efter förlossningen. Rezija är mitt tredje barn. Det första ammade jag ett år och tio månader och det andra två år och tio månader, så jag har en hel del erfarenhet av amning. Jag visste ändå att det kan vara svårt i början och det var det också den här gången.

sintija_dutka_2

Rezija föddes hemma, helt enligt planerna. Förlossningen var perfekt lugn och kärleksfull. Jag höll babyn i hudkontakt väldigt mycket de första stunderna och dagarna. Mjölken började stiga redan andra dagen, även om Rezija ville suga ganska sällan. Redan de första nätterna sov hon tre eller fyra timmar i sträck, vilket kändes konstigt. Jag var rädd för att bröstvårtorna skulle spricka, så jag var noga med att Rezija skulle lära sig ett bra suggrepp.

sintija_dutka_3

Vid tre dygns ålder började hon vägra bröstet. Hon grät och tog inte bröstet. Samtidigt blev hon trött, för hennes bilirubinnivå steg. Jag gav henne pumpad mjölk med en medicinspruta, men då fick hon i sig mycket luft också. När hon inte tog bröstet på natten heller, gav jag henne min mjölk ur flaska. Jag erbjöd henne bröstet, pumpade mjölk, matade ur flaska, tvättade flaskor och sen var det dags igen, dygnet runt. Jag var verkligen besviken när jag inte kunde mata och lugna min baby med flaska. Och jag var trött.

 

Ibland tar det två veckor att lära sig amma, ibland två månader.

Jag fick bröstinflammation först i det ena bröstet och ett par dagar senare också i det andra. Det gjorde ont och jag fick panik. Å andra sidan visste jag också att det bara var en tidsfråga när amningen skulle lyckas. Jag tänkte på och sade högt de kraftmeningar som jag hade skapat för förlossningen, jag ringde amningsstödmamman i Rovaniemi, jag skrev ett meddelande i en amningsstödgrupp på Facebook, jag sökte kamratstöd, jag läste på nätet, jag talade med min doula och min barnmorska och påminde mig själv om att jag är en bra mamma. Amningshjälpen rekommenderade att jag skulle ta det lugnt, lyssna på babyn och försöka hitta vår gemensamma rytm. Min vän skickade ett gratulationskort och önskade oss en underbar babymånad. Det påminde mig om att fokusera på situationen. Det gjorde jag, och det hjälpte.

Det är mycket viktigt för mig att amma. Modersmjölken är den bästa näringen för babyn. Också min man visste hur viktigt det är för mig och han stöttade mig. Jag höll mig i sovrummet ett par dagar. Våra större barn, min man och mormor kom med mat och tog hand om allt annat. För mig själv var det viktigast att tänka på mig själv, mina friska bröst och samarbetet med babyn. Jag erbjöd babyn bröstet med bröstgummi och det gick bra. Efter ett par dagar kunde vi sluta med flaskmatningen på dagen. Jag erbjöd alltid bröstet först, och först efter det mer pumpad mjölk. Jag var beredd att amma hela dagen om det behövdes. Det var redan en stor framgång att lyckas amma med bröstgummi. Nätterna var ännu svåra, när min baby inte ville ta bröstet vare sig med eller utan gummit. På dagen slutade jag modigt också med gummit, och babyn åt direkt från bröstet. Det var den bästa presenten på babyns treveckorsdag. Hon drack igen direkt från bröstet.

sintija_dutka_4

För mig betyder amningsfred att jag kan amma i lugn och ro utan att de äldre syskonen leker och pratar i närheten. Då kan jag fokusera på babyn, titta och lyssna på henne, förundras och njuta. Jag är tacksam för det. I början var jag desperat och ibland kändes det som om jag inte klarar av det. Trots att jag har stor erfarenhet av amning och har fått utbildning om amning som doula, kunde jag ändå inte komma i gång med amningen utan stress. Kanske var jag för nervös för att få ont i brösten och för hur babyn skulle ta till sig suggreppet. Jag visste inte att babyn kan bli förvirrad om det kommer för mycket mjölk. Nu har vi funnit varandra och lärt oss det här. Det är en lycka att amma!

 

När mitt första barn föddes sade barnmorskan att det ibland tar två veckor att lära sig amma, ibland två månader. Med första barnet började det gå bra efter två månader, med andra barnet efter två veckor. Nu tog det lite över två veckor och sedan fungerade det igen. Man måste bara ha tålamod och öva tills det går bra, så får man många lyckliga stunder.

 

Jag hoppas det här får också andra att tro på att det går att helamma sin baby, även om man också har matat ur flaska en tid. Man kan hålla i gång mjölkproduktionen genom att pumpa, bara man gör det många gånger per dygn (jag pumpade alltid när babyn åt, ungefär tio gånger per dygn). Det är möjligt och till och med lätt att sluta med bröstgummit och låta babyn ta bröstet direkt. Då blir bröstvårtorna inte längre ömma och babyn märker själv hur mycket effektivare hen suger utan gummit. Man kan stanna hemma och glömma alla andra vardagsbestyr, låta bli att gå och handla och vara på Facebook, bara man får tillräckligt mycket stöd av sin make, sina vänner och sin familj. Också för andra amningsstödpersoner, andra mammor och rådgivningens personal är det viktigt att du lyckas. Bli inte ensam, du är viktig för oss och du lyckas!

 

Sintija, Arturs och Rezija, 3 månader samt två äldre syskon