Jag väntar mitt andra barn och ammar mitt första
– Emilia

Jag ammar fortfarande min dotter, som fyller två om några månader. Jag är också gravid och det är lite över ett halvt år till det beräknade födelsedatumet. Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle amma mitt första barn så här länge och att jag skulle fortsätta ännu.

Vår fina stumpa har varit en verklig bröstbaby hela sitt liv. Redan på BB klamrade hon sig fast, och första natten släppte hon inte taget på sex timmar. De berömda kvällsgnällen och maratonamningarna började nästan genast när vi hade kommit hem. Jag satt och ammade och ammade. Det började göra ont! Jag fick inte hjälp mot smärtan, även om jag försökte. Jag försökte med citron, salvor och pumpning. Jag minns att jag grät och ammade, jag såg stjärnor av smärtan. Sedan en dag var smärtan borta. Jag var så lycklig! Jag hade varit nära att sluta helt och hållet.

LM_150521_Emilia_Lahti0854_1

Det gick lugnt till i en månad. Jag undrade nog varför min baby ville ha mjölk tre gånger i timmen, när grannens baby åt bara var tredje timme. Sen började bröstvägran och nattrumban. Jag hade tänkt helamma sex månader och kände mig som en dålig och misslyckad mamma. Jag var först ledsen men sen fick jag kraft att söka hjälp. Jag tog kontakt med en privat amningshandledare och med hennes uppmuntran och stöd klarade vi av babyns bröstvägran och jag helammade slutligen över fem månader.

Om jag inte hade haft besvär själv, skulle jag inte vara här för att uppmuntra andra.

Även om början var besvärlig och tung, lärde jag mig mycket om moderskapet. Framför allt lärde jag mig att modersinstinkten är klok. Lyssna på ditt barn och lita på dig själv. Om jag inte hade haft besvär själv, skulle jag inte vara här för att uppmuntra andra.

LM_150521_Emilia_Lahti0592_2

Med mitt äldre barn går amningen redan bekymmersfritt och ger oss båda en skön stund av närhet. Inget är bättre än när mitt eget barn lyckligt ser mig i ögonen och jag smeker henne och säger: ”Mamma hjälper …” Tyvärr är finländarna mycket trångsynta och visar inte nödvändigtvis någon förståelse för att man ammar barn över ett år.

För mig betyder amningsfred att familjerna ges stöd och uppmuntran att göra som det passar dem bäst och att amma i fred oavsett om de gör det en kort eller en längre tid.

Emilia, Ellen, 1 år och 10 månader och babyn i magen