Jag blev överraskad över hur ont det gjorde
– Elina

Med mitt första barn misslyckades amningen och hon hade svårt att äta ur flaska. Det var hemskt. Jag grät många gånger för att jag kände att jag hade misslyckats med en av mina viktigaste uppgifter.

Jag försökte få och be om hjälp, men jag fick inte tillräckligt med hjälp. Det var en stor överraskning för mig vad det innebar att amma och hur det kändes. Med mitt första barn kände jag mig förbryllad. Jag slutade amma när Elle var två månader.

Vid tre och en halv månaders ålder fick Elle en ”tand” bak i munnen, på samma ställe där jag fick en visdomstand. Den var riktigt vass. Jag tog babyn till tandläkaren, och snart stod tre eller fyra tandläkare och förundrade sig över tanden. De frågade om babyn hade haft problem med ätandet. Jag brast i gråt. Det fanns en förklaring. Om jag hade vetat mer eller hade fått mer hjälp, skulle jag kanske ha klarat av amningen bättre också med Elle.

LM_150528_Elina0103_3
Nu helammar jag Linnea, som är åtta månader. Hon är en riktig bröstigel som vill bli ammad hela tiden. Jag känner amningsfred när jag ammar till exempel hemma och vardagen löper på samtidigt. Elle leker, pappa stökar, man hör att vi bor här, men Linnea ligger nöjd vid bröstet. Hon tittar på mamma och njuter lugnt och koncentrerat av sin måltid. Om vi är på besök hos någon eller om vi har gäster, ammar jag fritt och uppskattar när vi ges amningsfred. Vi deltar i diskussioner och annat, men runt omkring oss bibehåller vi en lugn stämning.

Jag känner amningsfred, när jag ammar hemma och vardagen löper på samtidigt. Elle leker, pappa stökar, man hör att vi bor här.

Ingen berättade för mig att det gör JÄTTEONT i bröstvårtorna i början. Det sades att brösten och bröstvårtorna kan kännas lite ömma. Man kunde också ha sagt att jag ska glömma amningstiderna i början. Jag gav ingen napp till Linnea, utan lyfte henne alltid till bröstet. I en och en halv månad ammade jag dygnet runt. Det var okej, för det hör till.

LM_150528_Elina0243_2

Många av mina vänner har tyvärr slutat amma när ”mjölken har tagit slut” eller ”mjölken inte har runnit till” eller för att det var så svårt. Jag blir alltid ledsen över det och försöker hjälpa så gott jag kan.

Elina, Linnea 11 kk och Elle 4 v